Friday, April 22, 2011

Tiada Tajuk

Seminggu yang berlalu ini banyak kisah. Yang dapat, yang jumpa, yang hilang dan pasti yang masih mencari.

Kisah yang dapat adalah lumrah. Tetapi adakalanya ia adalah tragedi kerana aku masih ingat kata seorang pujangga.  "2 tragedi dalam kehidupan ialah mendapat apa yang kamu mahu, dan tidak mendapat apa yang kamu mahu". Lama baru aku faham maksud kata pujangga ini. Itu sebab agaknya dia pujangga dan aku bukan.

Mendapat apa yang kamu mahu adalah tragedi? Lama baru aku faham. Namun agak susah untuk aku memberi kefahaman tersebut kepada mereka. Tunggulah satu masa nanti mereka akan faham sendiri. Sangkaan bahawa hanya tidak mendapat apa yang kita mahu saja adalah tragedi sebenarnya silap. Mendapat apa yang kita tidak mahu, itu rezeki waimma baik atau buruk.

Yang hilang. Itu bukan tragedi. Itu hanyalah sebahagian dari kehidupan. Ujian mungkin. Untuk melihat ketabahan menghadapi suatu kehilangan. Kekuatan untuk mencari atau membina semula sesuatu yang hilang.

Yang mencari. Ada yang jadi gila dalam pencarian. Aku juga hampir hilang diri mencari aku. Rupanya mencari aku tiada kesudahannya. Kini aku tidak lagi mencari aku, tapi aku masih mencari. Mencari ada yang berada diantara ada dan tiada.