Saturday, July 09, 2011

Setelah hilang kotor.

Hari ini amat penat. Penat badan. Penat mata. Dan paling penat hati. Melihat kita saling menuding jari. Bertaki dan berbalah. Sehingga memaki dan mencarut. Masing-masing tidak mahu kalah. Sedang kita berbalah, ada pihak yang mungkin tersenyum melihat percaturan mereka membuahkan hasil.

Apa yang dituntut? Ada yang faham dan menyokong. Sekurang-kurangnya mereka tahu dan faham apa yang mereka sokong. Ada yang tidak tahu dan tidak faham apa yang mereka sokong. Tetapi jiwa muda yang membara merasakan perlu untuk menyokong. Walaupun kurang arif dengan apa yang disokong.

Kita hanya membaca yang tersurat. Tetapi jarang nampak apa yang tersirat. Hasrat tersembunyi tidak dizahirkan. Sekadar melaungkan perkara yang murni sahaja. Yang sedap didengar dan mudah dipercayai. Walau yang tersirat lebih kepada memenuhi kehendak sendiri.

Tidak ada yang sempurna kecuali Pencipta. Tiada keadilan setanding keadilanNya. Jika salah tegurlah dengan cara yang berhemah. Tak perlu meniru yang dibuat oleh orang lain. Apakah benar kita begitu terdesak? Atau individu yang terasak?

Peliharalah apa yang kita ada. Jika salah perbetulkan dengan cara yang berhemah. Kalau benar pemilihan pemimpin kotor, mana mungkin ada yang kalah.asti semua kemenangan dapat dicipta dengan mudah. Pastikah kita yang hari ini menjerit minta bersih itu sebenarnya bersih? Yakin?

Aku masih lagi mencari makna bersih. Aku masih lagi membaca buku tentang himpunan. Yakni buku bertajuk Himpunan Solat Sunat. Kerana aku yakin aku lebih banyak menghimpun dosa dari pahala.