Tuesday, August 23, 2011

Penghujung

Malam 24 Ramadan. Kita telah hampir tiba di penghujungnya. Telah terlepas sepuluh pertama Rahmat. Telah terlepas 10 kedua pengampunan. Dan separuh pembebasan telah jua pergi. Dan kita tidak tahu samada akan bertemu lagi Ramadan yang akan datang.

Begitu juga dengan kehidupan. Saban hari kita semakin menghampiri penghujung kehidupan. Dan dalam doa yang dipanjatkan kita mohon agar kita menemui penghujung yang Husnul Khatimah dan bukan Suul Khatimah.

Setiap pengembaraan juga akan tiba di penghujungnya. Dan tatkala itu dia mula menghitung gembira yang dibawa, dan sedih yang dikumpul, luka yang berparut atau bangga yang bersalut. Mahu diukur dan ditimbang lalu dikira jumlahnya. Kadang-kadang yang ada hanyalah lara yang tak bermakna. Dan timbangan manusia terlalu kejam dalam pengukurannya.

La Tahzan. Janganlah bersedih, kerana dunia ini terlalu hina untuk ditangisi.Menurut Allah, dunia lebih tidak berharga dari sayap seekor nyamuk. Namun dunialah yang melekakan kita. Dan membutakan pandangan mentulikan pendengaran.

Dan kalaulah boleh kita tahu di mana penghujungnya.