Wednesday, December 14, 2011

Yang Berjaya dan Yang Gagal

Yang Berjaya.

Setelah merancang sebegitu lama. Dan terpaksa mengimbangi antara yang pesimis dan yang optimis. Akhirnya tibalah hari yang dinantikan. 71 orang dari 119 orang hadir. 4 orang ( setakat yang diketahui) telah pergi menemui Khaliqnya. Dan ini sesungguhnya membuktikan bahawa ramai yang masih menghargai persahabatan.

Dimulakan dengan bacaan Yasin. Tahlil. Dan maghrib berjemaah di pimpin oleh seorang sahabat. Amat tersentuh hati dengan bacaannya. Sedunya ketika memimpin solat. Dan airmatanya ketika saling bersalaman dan berpelukkan. Amat tersentuh hati dengan kehadiran seorang sahabat yang menggagahkan diri untuk hadir. Walaupun baru sahaja kehilangan anak tercinta tak sampai seminggu. Demi persahabatan. Yang menjawap persoalan apa lagi yang dapat dikongsi setelah 33 tahun terpisah.

Diikuti majlis makan malam. Dan buat pertama kali aku terasa amat payah untuk mengacarakan majlis. Kerana pembesar suara ku tidak cukup kuat. Kerana ia ditengelami oleh hilai
tawa antara sahabat yang ditemukan semula. Jumlah yang hadir melebihi dari jangkaan. Dan
penganjur takut. Sehingga tidak makan bagi mendahulukan tetamu. Dan 4 orang guru hadir. Dan buat pertama kali guru yang biasanya petah berkata kata terkedu tidak bisa berbicara. Dan
enggan meninggalkan majlis sehingga petugas hotel mendesak kerana masa telah tamat.

Di sambung semula. Hampir 30 orang bertamu ke Pelita. Menyambung cerita dan gelak ketawa. Ada juga yang berkongsi duka. Dan itulah erti persahabatan. Thoroughbred, i salute you.

Yang gagal.

Telah juga dirancang. Dipindahkan tempat agar memudahkan sahabat. Namun gagal dilaksanakan. Mungkin ada hikmahnya. Untuk kami menyelami lebih dalam makna persahabatan. Dan lebih mengerti. Bahawa Pendita belum tentu bijaksana. Atau masih perlu menyelesaikan beberapa kekusutan. Yang kadang kadang tidak kita akui.

Dan aku masih mencari titik persamaan dan perbezaan.