Sunday, July 03, 2011

Bersih?

Terpanggil untuk meluahkan pendapat. Tentang bersih. Yang jika ditaaruf dari segi makna ialah 'bebas dari segala bentuk kekotoran'.

Namun kadangkala dalam ungkapan bersih terkandung nawaitu yang jijik. Contohnya ungkapan ethnic cleansing yang bermaksud pembersihan etnik atau pembersihan kaum. Walau ada perkataan bersih tapi bersihkah niat pembersihan kaum?

Malang jika terperangkap dengan kata-kata. Tanpa melihat makna yang tersurat. Hasrat yang terselindung. Dan lebih malang jika berjuang tanpa tahu matlamat. Hanya berdiri berani bodoh kerana terpedaya dengan janji kosong.

Kata ustaz Wan Sohor " asas transformasi ialah tempat, kepimpinan, sahabat dan matlamat. Jika Rally yang dicadangkan membawa transformasi untuk ke tempat atau aras yang bersih, kita setuju. Tetapi siapa dan apa tujuan sebenar pemimpinnya. Kalau jelas pemimpinnya benci akan islam, mengapa disokong jua. Siapa sahabatnya? Kalau jelas sahabatnya juga bencikan hak melayu, mengapa disokong jua. Dan akhirnya apa matlamat sebenarnya.

Kita mahu bersuh. Pertama mari kita bersihkan hati nurani kita. Supaya dapat melihat dengan jelas. Bukan melihat dengan mata kasar. Tetapi dengan Ainun basirah yakni mata hati. Lihatlah degan jelas.

Jangan kita terperangkap. Akhirnya kita rasa suci. Tetapi hanya suci dalam debu..