Wednesday, December 21, 2011

Keputusan

Inilah saat saat yang mendebarkan. Persoalannya adakah sianak yang menduduki peperiksaan lebih berdebar? Atau ibubapa yang lebih berdebar! Kurang dari 24 jam lagi keputusan PMR akan diumumkan. Dan aku di Kuale untuk menemani anak mengambil keputusan esok. Dan mengikut perkiraan biasa, ini kali terakhir untuk keputusan PMR. Dan buat kali yang ketiga.

Kita selalu menekan dan mengharap sianak untuk berjaya. Bagus. Tetapi jangan sampai kita yang pengsan jika sianak gagal mencapai kejayaan seperti yang kita harapkan. Apatah lagi jika kita telah pukul canang bahawa anak kita bakal calon terbaik.

Bersyukurlah jika ia telah berjaya ke takat ini. Redhalah dengan keputusan yang bakal diterima. Jika baik, syukur Alhamdulillah, jika tidak, berilah mereka sokongan dan kekuatan, bukan kritikan dan kutukan. Ini bukan penamat tetapi jadikan ia permulaan.

Jika jatuh, bangunlah semula. Seperti kata Arwah Ayah saya, tidak penting untuk ingat berapa kali kita jatuh, yang penting ialah untuk mengukur berapa cepat kita bangun semula. Megumpul semula kekuatan untuk meneruskan kehidupan. Bukan menghitung berapa luka yang dikutip sepanjang jalan kehidupan.

Saya doakan Allah memberi kita para ibubapa kesabaran dan para anak dibekalkan dengan ketabahan ketika menerima keputusan esok. InsyaAllah.

Dan teringat ketika mengambil keputusan dulu. Yang menangis ialah yang gagal mendapat semua A, tetapi yang menjerit kegirangan paling kuat, adalah rakan yang hanya mendapat cukup makan.

Aku? Berada ditengah-tengah diantara yang menangis dan yang menjerit kegirangan. Aku hanya tersenyum dalam kesyukuran!


Kuala Kangsar. 10.00 mlm 21.12.2012.