Wednesday, September 07, 2011

Sorotan seminggu.

Raya. Yang dirayakan dengan pelbagai cara. Mengikut selera sendiri. Mengikut kemampuan sendiri. Ada yang gembira malangnya ada juga yang merayakannya dalam kesedihan. Tahun ini kurang jari yang hilang akibat mercun. Malangnya banyak pula yang kehilangan jiwa di jalan raya.

Ops Sikap Gagal? Seorang sahabat menitipkan komen 'Ops Sikap tak boleh menolak ajal. Benar. Tapi usaha dan ikhtiar perlu dilaksanakan. Selebihnya kita perlu redha. Bukan berserah bodok. Tetapi pasrah setelah melaksanakan segala usaha dan ikhtiar. Inilah kesan pembangunan. Bertambahnya kenderaan di jalanraya. Sedangkan di negara lain mereka terpaksa balik kampung dengan menumpang di atas bumbung keretapi. Itulah tanda kemakmuran negara kita. Alhamdulillah. Tetapi setiap kemajuan ada harga yang perlu dibayar.

Sedang kita berseronok balik ke kampung berhari raya, timbul isu kucing yang terseksa. Di tempat berbayar. Sedangkan kucing jalanan pun lebih selesa. Apakah isu sebenarnya? MasyaAllah sedangkan mengikut sejarah Andalusia, kucing jalanan pun ada haknya dalam perbendaharaan negara.


Yang gugur semasa menjalankan kerja amal membantu saudara seagama. Alfatihah buat Allahyarham dan semoga Allah menempatkan beliau dikalangan orang yang beriman. Usah dipertikaikan keikhlasan. Jangan politikkan isu. Redhakan pemergiannya dan hargai pengorbanannya. Biarlah Allah yang mengukur keikhlasannya kerana ikhlas itu rahsia tuhan.

Komunis. Siapa pejuang dan siapa pembelot. Siapa yang memutar belitkan sejarah? Aku tidak tahu. Kalau itu takrif baru, maka arwah ayah ku yang pernah berkhidmat sebagai SC menjaga keselamatan orang kampung adalah pembelot. Bapa saudaraku yang hilang nyawanya di tangan komunis kerana dikatakan bersekongkol dengan penjajah? Aku tidak tahu. Dan aku jadi tidak peduli.

Aku bersyukur kerana aku dapt menikmati pelbagai nikmatMu YaAllah. Dan aku sentiasa ingat firmanMu..'dan di antara nikmat-nikmat Ku yang mana satu kamu dustakan'..surah ArRahman.