Thursday, June 16, 2011

Persahabatan

Mencari erti persahabatan amat payah. Ada persahabatan yang berbentuk parasitik. Ada yang berbentuk simbiosis. Ada juga yang kosong. Tak bermakna.

Kata arwah ayah ada kawan untuk minum kopi, ada kawan di jalanan sahaja. Dan yang paling baik ialah kawan yang boleh di bawa balik ke rumah. Tapi amat payah untuk mengenal pasti yang mana satu untuk minum, yang mana untuk d jalanan dan yang mana boleh diajak ke rumah.

Ada kawan yang makan kawan. Menikam dari rusuk ketika sedang bersaing. Ada yang benikam dari belakang jika dia tertinggal di belakang. Dan ada yang memijak kita bila dia dah di atas.

Tapi adayang sanggup mati untuk kita. Alhamdulillah dalam pencarian aku, ramai kawan yang telah ku angkat menjadi sahabat. Yang sanggup mendengar keluhanku walau mereka sendiri dihimpit pelbagai masalah. Sanggup meladeni karenahku. Dan sanggup membantu aku walaupun hanya dengan kata sokongan.

Terima kasih sahabat. Dan alFatihah untuk beberapa sahabat ku yang telah pergi menemui penciptanya. Tenanglah kamu di sana sahabat. Moga kamu semua ditempatkan di kalangan orang yang beriman, InsyaAllah.