Friday, January 20, 2012

Sisa

Telah berlalu 20 hari dalam tahun 2012. Dan baru ini menjenguk ke ruang ini. Dalam menghabiskan sisa nafas yang masih ada. Alhamdulillah masih ada rezeki tuhan buat ku di bumiNya ini.

Sempat menyaksikan pelbagai isu dan pergunjingan. Yang kanan melompat ke kiri. Dan yang kiri melompat ke kanan. Yang bersorak menang tapi kampung tergadai. Yang menangis kalah maruah tergadai. Yang bersorak baju terkoyak kemaluan ternampak. Kalau yang kena pada kita, kita kata hakim bebas, kalau tak puas hati kita kita kata hakim terbatas. MasyaAllah.

Yang menjerit mencemuh tapi bila terkena diri sendiri rasa nak membunuh. Dan paling mudah kita menyalahkan pihak yang lain. Dan manusia sentiasa menyalahkan iblis yang menariknya ke neraka, sehinggalah iblis menempelak menegaskan manusialah yang membuatkan mereka tercampak keluar dari syurga!

Kata kawanku mencari kedamaian ialah dengan tidak menghukum atau melabelkan sesuatu kejadian kerana pasti pengalaman dan perasaan kita mempengaruhi keputusan kita. Itu yang dia belajar dari orang pandai bijaksana. Kata aku, aku tidak tahu.

Kerana aku masih mencari makna kedamaian. Masih. Mencari.