Wednesday, November 14, 2012

Yang akan pergi dan yang mendatang

Tidak sedar berapa banyak redha dan berapa banyak murka. Yang akan dibawa oleh yang akan pergi. Malu untuk dihitung. Namun perlu juga dilaksanakan. Pada senja terakhir ini. Berapa banyak tegahan yang dilanggar, berapa banyak suruhan yang dipatuhi. Namun atas sifat kasih sayang dan kelembutanMu, aku tetap memohon. Agar yang mendatang bawa kekuatan. Bawa perubahan. Supaya lebih dekat padaMu. Sebagaimana aku mendekati pitu kuburku.
Berapa banyak yang aku lakukan dari yang Kau tegah. Dan tak sempat pun aku mohon taubat dariMu. Walau Kau tidak redha dan tak pernah Engkau lupakan. Dan kau sentiasa berlemah lembut kepada aku, walau Kau berkuasa menyiksa ku, malah Kau senantiasa memberi aku peluang. Untuk memohon. Untuk meminta. Untuk bertaubat. Dan tidak sekali-kali Kau meninggalkan aku. Ku pohon keampunanMu. Janganlah kau biarkan aku. Dimanalah lagi, dapat ku rebahkan, rasa resah ku ini?
Yang baru, aku pohon dariMu kekuatan untuk melakukan kerja yang kau redhai,dan yang mendekatkan aku kepada MU dan beri juga aku kekuatan untuk menjauhkan dari yang Kau Tegah, peliharalah aku dari godaan syaitan, pembantunya, bala tenteranya. Peliharalah aku dari menzalimi diriku. Dau Kaulah yang maha berkuasa untuk mengubah. Terima lah yang baik dari ku, ampunkan keterlanjuran ku. Terimalah!