Monday, January 30, 2012

Pantas

Sehari sahaja lagi tamatlah Januari 2012. Masa berlalu pantas. Terlalu pantas. Agaknya kerana sisa usia semakin sedikit. Dan semakin terasa kekurangan. Kurang bersyukur atas apa yang dianugerahiNya. Atas apa yang dipinjamkannya. Demi kasih Khaliq kepada ciptaannya.

Dalam kepantasan ini dunia dikejutkan dengan pelbagai bunyi aneh. Dan semakin hari semakin menghampiri kita. Dan semakin banyak teori dan andaian. Sememangnya Allah menjanjikan kiamat. Dan kita terlalu asyik mengkaji tanda awal dan tanda akhir kiamat kubra. Sehingga kita lupa kepada kiamat kecil yang berlaku saban hari.

Apakah tanda kiamat kecil? Apabila sisa nafas semakin sedikit. Apabila qudrat yang dipinjamkanNya diambik balik sedikit demi sedikit. Apabila yang hitam semakin putih. Yang terang semakin kabur. Akan datanglah kiamat kecil apabila tiba waktunya. Mengikut janjinya yang tertulis di Luh Mahfuz, tidak tertolak ia walau sedikit. Mati adalah kiamat kecil, dan pasti berlaku keatas setiap yang bernyawa. Dan kiamat inilah yang paling hampir, dan tandanya paling jelas.

Dan aku memohon agar terpelihara dari sakit menghadapi gelombang Sakaratul Maut apabila tiba kiamatku. Aku bermohon agar tidak terpedaya dan terpesong di saat akhir ku. Aku memohon dari Mu yaAllah, agar berilah aku Husnul Khatimah. Amin.