Friday, August 05, 2011

Takut

Bahasa melayu. Kalau bahasa Arab taqwa. Seronoknya mendengar Dr Uthman El Muhammady berkhutbah. Dalam 3 bahasa. Arab, english dan BM. Tetantang taqwa. Selalunya kita hanya menjaga taqwa dengan tuhan. Tapi kita lupa taqwa yang lain.

Taqwa dalam menjaga silatur rahim. Menjaga perhubungan dan ukhwah saudara seagama. Jangan sakiti hatinya. Jangan aibkan. Apatah lagi jika dia di bawah tanggungan kita, jangan biarkan orang lain mengaibkan dia. MasyaAllah.

Taqwa dalam menjaga makan minum. Yang toiban dan halalan. Baikndari segi fizikal dan rohaninya. Bukan sahaja ia bersifat halal dari segi persediaan, malah yang lebih rumit menjaga halal puncanya. Bukan rasuah. Bukan tipu daya. Subhanallah.

Taqwa dalam menjaga amanah. Kuasa. Pangkat. Tanggungjawab. Pun merupakan kunci taqwa. Jangan leka dengan apa yang kita dapat tapi peka dengan tanggungjawab yang datang bersama rezeki. Jangan salahguna kuasa. Jangan bongkak. Jangan taksub. Jngan ujub. Nauzubillah.

Dan akhirnya beliau berpesan, marilah kita belajar bertaqwa, supaya taqwa itu pada kita seperti ikan berenang di air dan burung berterbangan di angkasa. Maha suci Allah.

Dan aku jadi benar benar takut dengan apa yang aku ada.