Tuesday, July 12, 2011

Dekat

Bulan Jun dan Julai aku banyak menulis tentang mati. Kerana kehilangan orang yang tersayang. Amat memberi kesan yang mendalam. dan mengingatkan aku tentang mati. Tentang dekatnya kita dengan waktu itu.

Hari ini 12 Julai 2011 aku terima lagi berita kematian. Malahan 2 berita kematian. Seorang sahabat dari sekolah dan seorang sahabat semasa di uni. Umur hampir sebaya dengan aku. seorang berumur 51 tahun dan seorang berumur 46 tahun. Amat dekat dengan umur ku.

Selepas subuh pagi tadi aku terima panggilan dari anak sulung. yang berada di rantau orang. Bertanya khabar dalam nada yang cemas. "Abang mimpi semua gigi abang tanggal. Abang risau kan mak dan ayah". Dia jauh tapi aku rasa dia amat dekat. Sangat hampir dengan aku.

Mengingatkan aku tentang mati. Setiap hari semakin menghampirinya. Sedang aku masih leka dengan mengejar. Leka dengan mencari. Penat mengejar dan mencari. Dan selalu sedih dalam mencari. Sedangkan janjiNya ayat 61 surah An Nahl yang bermaksud " Maka apabila telah tiba waktu yang telah ditentukan kematian bagi mereka, tidaklah mereka akan dapat mengundur atau mendahului walau pun sesaat". Itu pasti. Amat pasti. Pada satu ketentuan.

Al Fatihah buat  2 sahabatku. Tenanglah di sana. kami pasti akan menyusul kamu kelak.