Tuesday, June 07, 2011

Impian

Kata Martin luther King " I have a dream"

Dan setiap kita punya impian. Untuk bahagia. Berjaya. Berharta. Berkeluarga. Dan kita sering tersepit antara impian dan angan-angan. Kerana kita tidak tahu bila angan-angan bertukar menjadi impian. Bila impian bertukar menjadi cita-cita. Atau bila impian bertukar menjadi igauan.

Kita tidak pernah impikan derita. Walau kita gagal untuk menyediakan satu perancangan untuk berjaya kita tidak samasekali merancang untuk gagal. Tetapi kegagalan adalah sebahagian dari proses untuk berjaya. Walaupun ada masanya dalam proses itu kita tidak berjaya. Dan impian...kadang-kadang tinggal impian. Lebih mengerikan bila impian bertukar menjadi igauan.

Aku ada satu impian. Dan aku telah habiskan sebahagian dari hidupku untuk menjadikan impian ini satu kenyataan. Menjadikan impian ini kenyataan adalah karieer dan perjalanan hidupku. Walau payah. Dan sering di perlekehkan. Namun impianku tidak akan terpadam. untuk menjadikan negara ini bersih dari sebarang bentuk rasuah. Payah bukan?

Percayalah. Sekali kita impian kita terhenti, pasti ia menjadi igauan. Marilah bersama kita impikan sebuah negara yang bebas dari rasuah.

"Dreams must not die, though they might fade away".