Monday, August 29, 2011

Merayakan kemerdekaan

Syawal kedua di kampung ketiga, Putrajaya. Sunyi dan sepi. Tiada dentuman mercun, meriam buluh mahupun jeritan gembira anak. Alhamdulillah terdengar sayup-sayup laungan takbir dari surau berdekatan.

Syawal pertama tanpa ibu yang hari ini merupakan hari ke 71 pemergiannya. Syawal pertama anak sulung di perantauan. Terasa sesuatu kehilangan. Alhamdulillah arwah muncul dalam mimpi semasa Ramadan dengan senyum dan wajah yang bersih. Tenanglah di sana dan kami redha.

Tahun ini hari raya hampir berkongsi hari kemerdekaan. Ambil peluang untuk merenung sejenak makna kemerdekaan. Ertinya bebas dari penjajahan. Dan jiwa ini selalu terbelenggu dan Ramadan merupakan bulan penyucian. Cuba membebaskan diri dari belenggu penjajahan. Penjajahan syaitan. Dan penjajahan nafsu. Dan erti sebenar kemerdekaan ialah apabila dapat memutuskan rantai belenggu penjajahan syaitan dan nafsu. Saat itulah kita sebenarnya dapat merayakan kemerdekaan jiwa.

Raya yang lebih agung ialah ketika dapat menemui Khaliq pencipta kita. Menemuinya dengan jiwa yang tenang, redha lagi diredhai. Maha Suci Allah. Itulah raya yang paling agung. Paling
hebat.

Sahabat, sementara menanti raya yang agung itu, marilah kita meneruskan usaha dan amal dengan penuh keikhlasan dan istiqamah. Marilah kita mengangkat kesyukuran kerana masih berpeluang
meraikan Aidil Fitri dan Hari Kebangsaan. Selamat Hari Raya Minal Aidin Wal Faiizin. Mohon kemaafan jika coretan ini dan yang sebelumnya ada yang menyinggung perasaan sesiapa. Sesungguhnya coretan ini lebih merupakan peringatan untuk diri sendiri.