Wednesday, September 28, 2011

Seratus.

28 September 2011. Genap seratus hari emak pergi menemui Khaliq penciptanya. Kebetulan hari terakhir syawal. Esok penerbangan pertama mereka yang beruntung di jemput menjadi Duyuffus Rahmah berangkat. Menyahut lambaian Kaabah. Untuk bersolat di Masjidil Nabawi. Menziarahi Perkuburan Makam Rasulullah. Perkuburan sahabah. Perkuburan Baqi. Melawati tempat bersejarah. Dan seterusnya berangkat ke Mekah dan bermiqat di Bir Ali. MasyaAllah terasa perjalanan yang dilalui 10 tahun yang lepas masih baru semalam. Kerinduan untuk bersama dengan Duyuffus Rahmah memuncak.

Dua perkara yang dipandang sahaja Allah berikan pahala. Wajah ibu dan Kaabah. Satu telah tiada dan satu lagi terlalu jauh. Teringat kali pertama melihat Kaabah. Terasa diri terlalu kerdil. Serasa diri hanya sebutir debu yang berterbangan di bawa angin lalu. Dan ketika itu terasa bahawa sebenarnya diri ini tidak ada apa-apa untuk dibanggakan. Tiada pangkat. Tiada gelaran. Dan ketika berihram hanya 2 helai kain putih membaluti tubuh. Dan kain tersebut juga untuk dijadikan kapan jika nyawa meninggalkan jasad. SubhanAllah. Maha suci Allah, yang memasukkan siang ke dalam malam, dan malam kepada siang, yang memasukkan hidup ke dalam mati dan yang memasukkan mati kedalam hidup.

Haji. Bukan besar kepada gelarannya. Bukan penamat dan kepada penggenapan kepada rukun. Malah permulaan kepada suatu perjalanan yang lebih payah. Haji bukan sekadar cuti panjang dari berbuat dosa. Tetapi sepatutnya penamat kepadanya. Dan permulaan kepada satu tanggungjawab yang lebih besar. Permusafiran selama 40 hari terasa amat mudah jika dibandingkan dengan dugaan yang menunggu selepas kembali dari permusafiran. Terasa pantang ihram lebih mudah jika dibandingkan dengan pantang lain yang menunggu sekembalinya nanti. Setan yang dilontar di3 Jamrah masih menunggu kita di lapangan terbang bila kita balik. Malah kita diuji dengan ujian
yang lebih hebat.

Astaghfirullah. Ampun kan aku yang terlupa, kuatkan aku yang lemah, bimbig aku yang tidak berdaya dan jangan kau uji aku dengan ujian yang aku tidak mampu menghadapinya.

Dan semoga Kau jemput aku kembali ke rumahMu!

Cerangin Resort...Janda Baik.