Monday, September 12, 2011

Yang dipinjamkan.

Apabila ditanya oleh Rasulullah s.a.w kepada Abu Zar r.a apakah yang kamu paling sukai maka jawab Abu Zar r.a bahawa 3 perkara paling dicintainya. Pertama adalah lapar. Kedua adalah sakit. Dan yang ketiga adalah mati. SubhanAllah. Dan Abu Zar seperti kata Rasulullah adalah orang yang telah dijanjikan Allah s.w.t sebuah pintu khas untuknya disyurga. Atas sifatnya. Atas perjuangannya berjuang menentang segala bentuk rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa.

Abu Zar cinta lapar agar dia kenal erti bersyukur. Dia cinta sakit kerana ini membersihkan dosanya. Dia suka mati kerana dia dapat menemui Penciptanya. MasyaAllah.

Aku? Aku suka kenyang. Kadang-kadang terlebih kenyang. Aku benci kesakitan. Aku tak tahan menanggung kesakitan. Dan aku amat takut mati. AllahuAkbar. Jauh. Aku masih terlalu jauh.

Aku masih suka memiliki. Malah amat bangga memiliki. Apa jua. Dan sifat paling keji ialah perasaan ingin memiliki dan dimiliki. Sedang kita hanya hamba. Yang bergembira seketika atas sifat dan harta yang dipinjamkan. Dan kadang-kadang lupa berterima kasih atas segala yang dipinjamkan. Samaq, Basar, Qalam, Qudrat, Iradat, ilmu dan Hayat. Dan pasti akan diambil kembali semua yang dipinjamkan. Alhamdulillah.

Persoalannya adakah aku telah bersedia mengembalikan segala yang dipinjamkan.