Sunday, June 05, 2011

Ujian

Ujian datang pelbagai. Ada yang diuji dengan susah. Dengan sakit. Dengan kemiskinan. Dengan kemewahan. Kesenangan. Dan pelbagai lagi. Dan kita tidak tahu samada yang kita terima itu rahmat atau fitnah. Kerana kadang-kadang kita lupa. Terutama apabila kita diuji dengan kesenangan dan kemewahan.

Kalau diuji dengan kesakitan atau kesusahan sebenarnya lebih mudah. Kerana kita akan mengeluh "Ya Allah, Ya Allah" bertalu talu. Menyebut nama tuhan. Mengeluh "SubhanaAllah"...memuji tuhan. Dan ini baik buat kita.

Tapi kalau diuji dengan kemewahan dan kesenangan? Yalah kalau BMW atau Merc kita digesel orang..Wattafak..Sh#t...O.M.G...dan berbagai lagi yang terlafaz. Akhirnya kita yang rugi.

Ini untuk mengingatkan diri sendiri. Keretaku bukan BMW aatau Merc tetapi aku tetap sayangkannya. Dan bila ia digesel oleh seorang insan yang lari tanpa rasa tanggungjawab untuk beritahuku, aku sedar bahawa aku sedang diuji.

Alhamdulillah tuhan, aku masih bisa mengucapkan Alhamdulillah apabila melihat keretaku. Aku bersyukur kerana kau uji aku tetapi kau persiapkan aku untuk menerima ujian kecil ini..

By the way, agak-agak BMW ada tak yang aku mampu?