Friday, July 29, 2011

Rindu.

Menjelang ramadan hati digamit rindu. Segumpal rindu yang membungkam di hati. Rindu kepada zaman anak-anak yang bebas dari masalah. Dan ramadan yang dipenuhi dengan pelbagai ragam. Puasa yang yok, tarawikh dan main sorok-sorok. Dentuman meriam buloh dan percikan bunga api. Lemang ayah dan bahulu mak.

Rindu nasi kawah dewan makan sekolah asrama penuh. Yang banyak menyimpan kisah suka duka dipukul dan memukul, dihanjing dan menganjing dan cinta monyet yang bertukar saban minggu. Dengan lagu 'jangan main api' setiap sahur yang tak jemu-jemu dipasang oleh pakcik tukang masak. Rindu memanjat tangga pudu raya untuk berebut masuk bas Len melalui tingkapnya. Rindukan remaja yang telah lama kutinggalkan.

Rindu kepada kesyahaduan bacaan Sheikh ArRumi di Mesjid Besi. Dan meronda Jalan Tuanku Abdul Rahman selepas tarawikh pada malam alhir ramadan. Rindu pada keseronokkan mengatur cuti untuk beraya diantara rumah mak dan rumah mertua.

Sebahagian kerinduan tak mungkin terubat. Tahun pertama tak perlu lagi mengatur cuti kerana mak telah tiada. Tahun ini tahun pertama anak sulung beraya di perantauan. Membuatkan aku sedar bahawa semakin meningkat usia banyak kerinduaan hanya tinggal kerinduaan. Tiada yang dapat mengubat rindunya.

Dan kini aku amat rindukan ketenangan. Kerana kadang-kadang terasa penat mengejar dunia yang semakin jauh. Dan aku tahu, aku sepatutnya sedar aku mesti mula rindukan saat menemui Khaliqku.

Adakah kamu juga rindu sebegitu?