Wednesday, August 03, 2011

Payah. Amat payah.

Payah sungguh mengekang nafsu amarah. Apatah lagi jika sasaran kemarahan ialah kebodohan diri sendiri. Gagal untuk menundukkan amarah bermakna kelemahan. Nak marahkan Syaitan? Bukankah mereka terbelenggu waktu ini?

Inilah ujian Ramadan. Bukan lapar. Kerana nafsu makan dah lama tunduk. Tunduk,pada gout, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya. Bukan kepada syahwah. Itu pun telah lama tunduk selaras dengan usia yang semakin mencapai ke penghujungnya. Harta benda? Kubur terlalu sempit untuk memuatkan harta. Pangkat dan kebesaran? Takkan disebut semasa talkin. Tak ditnya langsung oleh si penggali kubur. Tiada saiz berbeza waima tinggi mana pangkatnya dan hebat mana kebesarannya.

Mungkin maruah sahaja yang masih bisa dipertahankan. Dan amat payah mempertahankan maruah. Bila mana maruah kadangkala jadi barang dagangan. Boleh dijual beli. Dan amarah yang besar ialah bila maruah tercabar. Agaknya.

Apa lagi yang dapat dipertahankan jika maruah boleh dijual beli? Bila maruah menjadi pertaruhan demi pangkat dan kebesaran. Sesungguhnya amat payah menghadapi ujian kesenagan. Rupanya lebih mudah menghadapi ujian kesukaran. Jiwa lebih kusyuk. Lebih tawaduk bila ditimpa kesusahan. Tetapi jiwa angkuh semakin membongkak bila di uji dengan kesenangan.

YaAllah, aku mohon, aku rayu agar Kau beri aku kekuatan dan kebijaksanaan dalam menghadapi ujian Mu. Kekang nafsuku, psung amarahku, tundukkan jiwa bongkakku, kerana tanah jua akhirnya aku.